Τί λένε για εμάς!

Σκέτη γλύκα ο δρόμος σου!

Στην πρώτη θέση η πιο value for money καρυδόπιτα της Αθήνας - με βαριά, πυκνή και ελαφρά στεγνή γέμιση - είναι αυτή του παραδοσιακού φούρνου ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ στην Γαμβέτα.

Αρώματα από μαχλέπι και μαστίχα, περίεργα ονόματα όπως αρμένικο ατσμά και ραμαζανόπιτα, σε ένα μαγαζί με σκανδαλιστικές νοστιμιές.

Eχουν περάσει πολλές 10ετίες από το 1969 και από τότε που άνοιξε το αρτοποιείο του Σταυρόπουλου στη Γαμβέτα!

Εμείς είμαστε από την Πόλη, αλλά έχουμε άνθρωπο δικό μας Αρμένη... εξηγεί η κυρία του μαγαζιού στην ερώτηση μας για την συνταγή του τόσο γευστικού και γεμάτου αρώματα αρμένικου τσουρεκιού ενώ για όλα τα φρέσκα προιόντα που μπορείς να βρείς στις προσθήκες του φούρνου (πεϊνιρλί, τυρόπιτες, κουρού, διαφορετικά είδη ψωμιού, κριτσίνια, μπριοσάκια και άλλα πολλά) η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι «όλα φτιάχνονται στο δικό μας εργαστήριο, δεν αγοράζουμε τίποτε έτοιμο ή κατεψυγμένο».

Περνώντας απ' έξω διακρίνεις έναν παραδοσιακό φούρνο που οι μυρωδιές του όμως από τα αλμυρά τσουρέκια (μεγάλα με αφράτη ζύμη και μικρά τραγανά τσατάλι), τα λαχματζούν, τα βουτήματα με μαύρη ζάχαρη, μέλι και βρόμη και οι γαλέτες γλυκάνισου με ρεβιθομαγιά χωρίς ίχνος λαδιού, αβγού και ζάχαρης δεν σε αφήνουν αδιάφορο στο να γευτείς όλα αυτά τα πολίτικα φρέσκα εδέσματα που καθημερινά με πολύ μεράκι και αγάπη ετοιμάζονται για τους πλέον απαιτητικούς αλλά και κλασικούς πελάτες του πλέον γνωστού σε όλη την ευρύτερη (και όχι μόνο) περιοχή φούρνου.

Στο αρτοποιείο ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ θα απολαύσετε χειροποίητο ψωμί κάθε λογής με αληθινό προζύμι, γεμιστά με καρύδια και σοκολάτα τσουρεκάκια (κιφέλ), γιαγλίδικο (τραγανιστό κουλούρι βουτύρου), παραδοσιακή κουρού με στεγνή ψιχουλιαστή ζύμη,  θρακιώτικο κουλούρι με σουσάμι και σταφίδες, τυρόπιτα Φλωρίνης με φέτα και πιπεριά αλλά και την ευωδιαστή μαραθόπιτα και την εξαιρετική ατομική καρυδόπιτα με χοντροκομμένο καρύδι και κακάο.
ΕΙΔΗ ΨΩΜΙΟΥ

Πέραν του αλεύρου από μαλακό σιτάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αλεύρι από άλλα είδη σιταριού (π.χ. σκληρό, δίκοκκο, όλυρα), καθώς και από σίκαλη, κριθάρι, αραβόσιτο (καλαμπόκι) και βρώμη, τα οποία συνήθως, αλλά όχι πάντα, αναμιγνύονται με αλεύρι σίτου.

Eτσι, υπάρχει πλέον σήμερα μεγάλη ποικιλία από είδη ψωμιού, μερικά από τα οποία παρατίθενται παρακάτω:

Λευκό ψωμί: Γίνεται από αλεύρι που περιέχει μόνο τον κεντρικό πυρήνα των σιτηρών (ενδοσπέρμιο).

Μαύρο ψωμί: Παρασκευάζεται από αλεύρι που προέρχεται από το ενδοσπέρμιο και από 10% πίτουρο. Μπορεί επίσης να αναφέρεται στο άσπρο ψωμί με προσθήκη χρωστικών (συχνά χρωστική καραμέλα) για να γίνει καφέ.

Ψωμί ολικής αλέσεως: Περιέχει το σύνολο του κόκκου του σιταριού (ενδοσπέρμιο, πίτουρο, φύτρο).

Πολύσπορο ψωμί: Πρόκειται για υψηλής θρεπτικής αξίας ψωμί, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά. Από το όνομά του, καταλαβαίνουμε ότι παρασκευάζεται από διάφορα είδη δημητριακών, όπως σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, σπόρους κεχριού, παπαρούνας, ηλιόσπορου.

Χωριάτικο ψωμί: Παρασκευάζεται από αλεύρι, το οποίο παράγεται αποκλειστικά και μόνο από σκληρό σιτάρι και έχει χρυσοκίτρινο χρώμα.

Καλαμποκόψωμο: Παρασκευάζεται από αλεύρι καλαμποκιού, το οποίο
παράγεται από την άλεση του αραβόσιτου, έχει έντονο κίτρινο χρώμα,
απαλή υφή και νόστιμη γεύση.

Ψωμί σίκαλης: Γίνεται από αλεύρι σίκαλης, το οποίο έχει
υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από πολλούς
κοινούς τύπους ψωμιού και συχνά είναι πιο σκούρο στο
χρώμα.

Μπορεί να έχει ανοιχτό ή σκούρο χρώμα, ανάλογα με
τον τύπο του άλευρου που χρησιμοποιείται και την
προσθήκη χρωστικών, και συνήθως είναι πυκνότερο
από το ψωμί που γίνεται από αλεύρι σίτου, ενώ έχει
περισσότερες φυτικές ίνες από το λευκό ψωμί.
Aυτό το γνωρίζατε;

Αρώματα από μαχλέπι και μαστίχα, αρμένικος ατσμάς και ραμαζανόπιτα, όλα σε ένα μαγαζί με σκανδαλιστικές νοστιμιές.

Εχουν περάσει 50 και πλέον χρόνια από τότε που ανοίξαμε το αρτοποιείο μας στη Γαμβέτα και οι πελάτες μας, δικηγόροι, επαγγελματίες και κάτοικοι της γειτονιάς, το στηρίζουν με πάθος.

Ολα μας τα προιόντα φτιάχνονται μόνο με αγνά Ελληνικά υλικά.

Σε μας θα βρείτε Αυθεντικό πολίτικο τσουρέκι που μοσχοβολάει μαχλέπι και  μαστίχα, χειροποίητα ψωμιά κάθε λογής με αληθινό προζύμι, τσουρεκάκια  γεμιστά με καρύδια και σοκολάτα (κιφέλ) και γιαγλίδικο (τραγανιστό κουλούρι  βουτύρου).

Επίσης θα απολαύσεται την παραδοσιακή κουρού με στεγνή ψιχουλιαστή ζύμη, θρακιώτικο κουλούρι με σουσάμι και σταφίδες, τυρόπιτα Φλωρίνης με φέτα και πιπεριά, ευωδιαστή μαραθόπιτα και εξαιρετική ατομική καρυδόπιτα με χοντροκομμένο καρύδι και κακάο.

Ολα φτιαγμένα με μεράκι και με τις παραδοσιακές συνταγές της "Πόλης".
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ
Το 1969 ο Ελληνικής Καταγωγής Ιωάννης Σταυρόπουλος ήρθε από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα με όραμα και φιλοδοξία την δημιουργία ενός αυθεντικού πολίτικου φούρνου.

Οι μυρωδιές και οι γεύσεις της Πόλης μεταφέρθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στα σπίτια μας μέσα από τα μοναδικά πολίτικα τσουρέκια , τους ατμάδες , τα κίφελ (ay) , τα κουλουράκια,  τις πίτες, όλα χειροποίητα φτιαγμένα με αυθεντικά αγνά υλικά και με πολλή αγάπη.

Σήμερα με το ίδιο μεράκι , συνέπεια και αφοσίωση η παράδοση συνεχίζεται από τα παιδιά του, Λάζαρο και Αγγελική.

Ευχαριστούμε για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε τόσα χρόνια κι ελάτε να συνεχίσουμε το ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων για μια "Πόλη" πιο γευστική και γεμάτη αρώματα.
Αυτό το γνωρίζατε;

Το ψωμί (άρτος) είναι βασικό είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία.

Ανήκει στην παραδοσιακή διατροφή, ιδιαίτερα αυτής των φτωχών.

Το ψωμί είναι η βασική τροφή στην Ευρώπη, αλλά και στους πολιτισμούς της Αμερικής, της Μέσης Ανατολής  - όπου έχει σχήμα πίτας - και της Βόρειας Αφρικής, σε αντίθεση με την ανατολική Ασία, όπου η βασική τροφή είναι το ρύζι.

Γνωστό και ως «η ουσία της ζωής», το ψωμί παρασκευάζεται εδώ και 30.000 χρόνια.

Θεωρείται η πλέον πλήρης και "φτηνή" τροφή και θεωρείται βασικό βοηθητικό τρόφιμο σε περιόδους ακραίας διατροφικής ένδειας.
ΕΙΔΗ ΨΩΜΙΟΥ
Λ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 1969
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Λ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Γαμβέττα 4 - 10678 Αθήνα
Τηλ: 210 3847006 | Fax: 210 3847035

Email: info@politikosfournos.gr
www.politikosfournos.gr